Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Poziv mladima na upoznavanje Europe uz DiscoverEU - jesenski krug prijava

16.09.2024.

‌Ako imate 18 godina i živite u državi članici EU-a ili zemlji pridruženoj programu Erasmus+, ovo je vaša prilika da istražite kontinent, upoznate nove ljude i doživite nezaboravne avanture. Prijave za besplatno putovanje vlakom po Europi počinju 2. listopada 2024. u 12 sati i traju do 16. listopada 2024. u 12 sati (po srednjoeuropskom vremenu). Iskoristite priliku za istraživanje Europe!

DiscoverEU je inicijativa u okviru programa Erasmus+ koja mladima pruža priliku da istraže europski kontinent, otkriju njegovu raznolikost, kulturnu baštinu i bogatu povijest te se povežu s mladima iz cijele Europe. Odabrani sudionici dobivaju putnu propusnicu koja im omogućuje putovanje Europom, uglavnom vlakom, ali postoje i rješenja za one koji žive na otocima ili u udaljenim područjima.
Osim putne propusnice, putnici će dobiti i Europsku iskaznicu za mlade koja nudi brojne popuste na kulturne sadržaje, obrazovne i sportske aktivnosti, lokalni prijevoz, smještaj i hranu.

Kako se prijaviti?

Potrebno je ispuniti sljedeće uvjete:

  • Biti rođen/a između 1. siječnja 2006. i 31. prosinca 2006. (uključujući oba datuma).
  • Prilikom prijave unijeti točan broj osobne iskaznice, putovnice ili boravišne iskaznice.
  • Imati državljanstvo ili boravište u nekoj od sljedećih zemalja: državi članici EU-a (uključujući prekomorske zemlje i područja) ili zemlji pridruženoj programu Erasmus+ (Island, Lihtenštajn, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska).


Planiranje putovanja

Putovanje može trajati od jednog do 30 dana u razdoblju od 1. ožujka 2025. do 31. svibnja 2026. DiscoverEU osigurava dodatnu podršku osobama s invaliditetom odnosno težim zdravstvenim stanjem.

Možete putovati sami ili pozvati do četvero prijatelja koji također ispunjavaju uvjete. Oni se prijavljuju koristeći vašu šifru prijave. Također, možete planirati svoje putovanje s drugim sudionicima putem DiscoverEU Facebook grupe. Pridružite se i povežite s mladima iz cijele Europe!

Postani ambasador DiscoverEU!

Odabrani će postati ambasadori inicijative DiscoverEU te se od njih očekuje da podijele svoja iskustva na društvenim mrežama uz hashtag #DiscoverEU. Mogu također održati prezentaciju u svojoj školi ili zajednici i inspirirati druge da se pridruže!

Saznajte više!

Za više informacija o DiscoverEU programu, prethodnim prijavama i iskustvima drugih mladih putnika, posjetite EU portal za mlade.

Europa vas čeka – napravite prvi korak prema svom putovanju života!

Izvor: Agencija za mobilnost i programe Europske unije, 16.09.2024.