Komisija odobrila „Istarski pršut / Istrski pršut“ kao novu zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI) zajedničku Hrvatskoj i Sloveniji
Na popis registriranih oznaka zemljopisnog
podrijetla dodana je nova hrvatsko-slovenska zaštićena oznaka izvornosti (ZOI),
tek druga zaštićena oznaka izvornosti priznata dvjema državama članicama. „Istarski
pršut / Istrski pršut“ šunka je dobivena od posebnih komada svinjskog
mesa, suho salamurena tradicionalnim postupkom – morskom soli i začinima,
sušena na zraku i bez dimljenja najmanje 12 mjeseci. Svinje od kojih se dobiva
istarski pršut uzgajaju se u određenim dijelovima Istre. Prijavu za
registraciju izvorno su podnijeli hrvatski proizvođači istarskog pršuta, a
oznaka je proširena i na slovenski naziv „Istrski pršut“ nakon što je postignut
dogovor o kvalificiranom prekograničnom proizvodnom području. Nakon
poljsko-litavskog meda Seinų
/ Lazdijų krašto medus / Miód z Sejneńszczyny / Łoźd, registriranog 2012.,
to je drugi prehrambeni proizvod zaštićen oznakom izvornosti iz dviju država
članica. Postoje i četiri zajednička češko-slovačka mesna proizvoda
registrirana kao zajamčeno tradicionalni specijaliteti (ZTS). Slovenija sada
ima 23, a Hrvatska sedam proizvoda zaštićenih sustavima kvalitete EU-a. Oznaka
će biti dodana na popis više od 1290 već zaštićenih proizvoda.
Dodatne
informacije: web-stranice o proizvodima
s oznakom kvalitete i baza zaštićenih
proizvoda DOOR.
Izvor: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, 14.10.2015.